lördag, mars 21, 2009

Uppe med tuppen

Är det inte lustigt hur det är. På veckorna vill man inget annat än att ligga kvar och gosa i sängen när klockan ringer mellan halv sju och sju. I dag, däremot, vaknar jag halv åtta och är verkligen hur pigg som helst. Inte så mycket annat att göra än att gå upp. Skönt, för då blir det en lång lördag.

Kokar just nu ägg till vår helgliga frukostbuffé, där kokta ägg är ett måste. Ska läsa lite Lehane och sen väcka sjusovaren. Tänkte svänga ihop en kaka på förmiddagen för vid lunch kommer Stefan släkt och ämnar av ett barn och två tonåringar. Jag ställer mig lite tveksam till att vi hittar en aktivitet som passar både en tvååring och en 17-åring. Tips mottages.

Så här gott blev fredegskrubbet; vietnamesisk nudelsallad.


Blanda 2 tsk sesamolja, 2 msk asiatisk fisksås, ca 1.1,5 msk ljust farinsocker, 2 msk jordnötssmör och 2 pressade lime i en stor skål. I med 1 king solo vitlöksklyfta (eller ca 3 vanliga), 1 bit ingefära, 3/4 kruka färsk koriander, 1 färsk röd chilifrukt utan kärnhus, 1/2 rödlök - allt riktigt finhackat. Blanchera mungbönor (färska böngroddar), dvs vänd dem i kokande vatten. I med dem i dressingen. Koka en förpackning glasnudlar och skölj i kallt vatten. I med de. Stek kycklingfilé i bitar och torrosta osaltade cashewnötter i en torr stekpanna. Servera nudelsalladen toppad med kyckling, nötter och några blad färsk koriander. Mums!


Till den goda nudelsalladen drack jag ekologisk äppelcider, alkoholfri. Cider har fått en renässans i mitt liv. Så. Gott. Til efterrrätt blev det Ben&Jerry-glass som ju aldrig är fel. Det finns ingen godare glass och tänka sig, 2009 kom Ben&Jerrys till Mora. Har faktiskt saknat den.

Efter käk blev det soffan hela kvällen med Ramses på magen och Stefan bredvid. Det blev Så ska det låta och slutet av Let´s Dance. Lagom till Hjälp! kom Hasse över och skrattade lite med oss. Sen somnade jag i vanlig ordning (numer) innan midnatt. Skönt.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Alkoholfritt och somnar tidigt på kvällarna???? ;)

Har du inte funderat på att slänga in en anmälan till programmet- Halv åtta lr vad de heter??

Anonym sa...

Jojo, alkoholfritt och somnar tidigt. Jojatackarja. Kom ihåg att vi misstänkte det först.
HOHO

Sofia sa...

Haha, vilka roliga kommentarer ;)
Den som lever får se...

Jo har faktiskt funderat på "Hav åtta hos mig". Men undra om det är några andra i Mora anmäler sig? Annars finns det ju ingen chans att det blir något Moraprogram

Anonym sa...

Sofia
...jag kan anmälla Jon ;)
Det spelar nog ingen roll om vi slår ihop Mora/orsa (same shit, diffrent name)

Anonym
...jag blir också misstänksam. Det är inte lätt att gå från partypingla till soffvärmare med alkofritt, utan att folk funderar.

Tjing

Anonym sa...

det där såg värre smarrigt ut! måste nog ta och skriva av det där receptet:)

Anonym sa...

Ben & Jerrys har funnits i Mora i flera år :)

Anonym sa...

Viken sötismisse :)

Sofia sa...

Sol Jenny :anmäl Jon så anmäler jag mig. Eller, det kanske inte passar nu men sen. Kommer få svår beslutsångest vilka rätter jag ska skicka in.

Charlie: Det var verklige hur smarrigt som helst så prova! :)

Anonym: Jo, jag har sett det men oftast har de varit slut, alternativt bara funnits tråkiga smaker. Nu har Maxi en hel Ben &Jerry´s-kyl och lyckan är total :)

Elin: Ja han är söt som socker och ännu härligare lite gosig som söt. Min ögonsten.