fredag, januari 15, 2010

Cambridge

Tänkte ge en liten redogörelse för Cambrige, eftersom så många frågat. Har plockat lite från deras hemsida samt lagt med egna erfarenheter.

Om Cambridge
Cambridgekurens måltidsersättningar består av soppor, mjölkdrinkar eller bars. Dessa äter du istället för vanlig mat. Cambridgekuren innehåller alla viktiga näringsämnen som kroppen behöver, men ger endast 470 kcal (kalorier) per dag om du äter 3 måltidsersättningar per dag.

Man kan välja att köra ren kur, det vill säga bara äta soppor som jag gör, eller så kallad kombinerad kur då man exempelvis äter ett eller två mål soppa och ett mål mat, men så klart hälsosam mat.

Förutom soppa så ska man dricka minst tre liter vatten. Kaffe och te utan socker och mjölk är också tillåtet.

Sopporna innehåller alla näringsämnen, mineraler och spårämnen som man behöver. Så man behöver inte oroa sig för det. Produkten är godkänd av livsmedelsverket att äta som enda näring och testad på bl a Karolinska sjukhuset av Professor Stephan Rössner.

Så tänkte jag
Egentligen är en soppdiet mot mina principer. Jag vet hur jag ska äta för att gå ner i vikt eftersom jag läst på om det under många år. Jag har lätt att gå upp i vikt och äter vanligtvis kolhydratssnålt och hälsosamt. Men nu, efter graviditeten var jag otålig och ville ha resultat fort! Jag var, som tur var, i form när jag var gravid. Men under graviditeten tillät jag mig att äta lite som jag vill och njöt av det, inte i något överflöd men mycket mer och mer onyttigt än jag brukar. Så: jag gick upp i vikt. Eftersom jag lätt kan bli knäpp i huvudet av att hålla på och väga mig hela tiden så bestämde jag och barnmorskan att jag inte behövde kolla vad jag vägde. Det höll hon koll på och lovade säga till om det skenade iväg. Så jag vet helt enkelt inte exakt hur mycket jag gick upp... men eftersom jag känner min kropp rätt väl så skulle jag uppskatta det till mellan 25 och 30 kg.

Så reagerar kroppen
De första dagarna upplever jag som de jobbigaste. Då när man ställer om kroppen. Klart att jag var lite hungrig! Det mest påtagliga var dock att jag var lite seg och - framförallt - hade ett jävla humör. Jag upplevde det dock aldrig som särskilt jobbigt de första dagarna. Sen försätts kroppen i ketos och man börjar bränna fett. Om man så ett tag svälter kroppen på kolhydrater, så försvinner glykogenreserven och kroppen försätts i ketos, vilket innebär att fett bränns och ketoner som då skaps ersätter glykogen/glukos. Resultatet skall då bli att kroppens fettförbränningsmaskineri går igång på helfart och man blir av med stora mängder fett. När detta inträffade kände jag, bokstavligen, hur kilona rann av mig. Jag fick ton med energi och nästan klättrade på väggarna här hemma. Underbart! Och jag upplever det inte som ett dugg jobbigt med dessa soppor. Snarare blir jag bara mer taggad eftersom det går så fort att tappa vikt. Eftersom jag inte väger mig så vet jag inte hur mycket jag gick ner första veckan, men jag känner ju kroppen rätt väl så jag skulle kunna gissa på hela fyra till fem kilo. Ännu mer underbart!

Ämnesomsättning
Jag var lite orolig att jag skulle paja förbränningen men så här står det på hemsidan: Nej, någon har hävdat att bantning/viktminskning med lågkaloridieter som Cambridgekuren, kan nedsätta ämnesomsättningen så att det är lätt att gå upp i vikt igen när dieten är avslutad, detta är inte sant. Nya undersökningar har visat att ämnesomsättningen går ned något under själva bantningskuren, men justerar sig snabbt till det som är riktigt för den nya vikten.
Sen säger det sig själv att om man äter bara soppor i en eller flera veckor och sen slutar tvärt och skottar in massa mat så är det klart att man går upp igen. Så det verkar korkat. Det handlar, naturligtvis om att vänja kroppen vid mat igen under en upptrappning. Efter två veckor kommer jag börja lägga in ett mål mat och sen ett till efter nån vecka. Ni fattar nog.

Sopporna
Jag hatar hel- och halvfabrikat och lagar all mat från grunden. Därför var jag lite orolig över vad jag skulle tycka om sopporna. Den oron var obefogad för vissa av dem är faktiskt riktigt goda. Jag köpte av alla smaker och provade mig fram. Följande smaker finns: kakao, mintchoklad, jordgubb, vanilj, banan, cappuchino (shakes) och kyckling, grönsak och svamp (soppa). Mina favoriter är kakao, som jag värmer och då smakar den som varm choklad - inte fel, cappuchino - som jag byter ut en del vatten mot espresso så att den inte blir så söt och mintchoklad för att ha något att variera med. Av sopporna är både svamp och kyckling riktigt goda. För omväxling kan man krydda t.ex kycklingsoppan med curry. Riktigt gott!

Vad kostar det
Introduktion och soppor för en hel vecka på ren kur (21 påsar) kostade 600 kronor. Sen kostar det 475 per vecka om man går på ren kur, det vill säga 21 påsar. Om man går på kombinerad kur räcker påsarna naturligtvis längre. För min del så är det här nästan billigare än när jag äter extremt hälsosamt. Då köper jag nämligen extremt mycket grönsaker, gärna ekologiska (vi snackar full kundvagn) och bra, fettsnåla proteinkällor som lax, kyckling och skaldjur. Och det är dyyyrt!

Biverkningar/nackdelarna
Som skrivet så kan man bli trött, hungrig och grinig i början. För mig var det dock övergående. Man kan också få problem med förstoppning samt i enstaka fall motsatsen till förstoppning... vilket jag drabbades av. Men efter ett par tabletter så gick det över. Sen är det väl inte så kul alla dagar, till exempel om man är bortbjuden, och ta med sig en soppa. Men vafan, det är bara ett par veckor av ens liv.

Träning
Det är nog ingen hit att köra hård träning när man går på ren kur, i alla fall skulle jag inte ge mig på det. Men raska promenader är då inga problem. När jag börjar lägga till ett och så småningom fler mål mat så kommer jag börja träna, både styrka och kondition.

Så, det var det. Jag är Cambridge-frälst. Som ni nog förstår. Perfekt att ta till när man gått upp några kilo av olika anledningar!

9 kommentarer:

Anonym sa...

vad duktig du är!!!!! har en fundering ammar du när du kör detta fun kar det?=) lycka till!!!

Sofia sa...

Hej anonym. Nej, som jag skrivit i ett inlägg tidigare så ammar jag inte. Man ska inte köra Cambridge om man ammar är gravid :)

Anonym sa...

Herregud vilket informativt och def bra inlägg..du lyckades med bedriften att svara på frågor som ligger i ens eget bakhuvud..såsom tips hur du gjorde o kände dig mm.. dvs råd som är mer personliga i samband med självaste metoden.
I´m impressed!!
Har aldrig kört några metoder, då jag vet att mit mattokiga begär (alltid sugen på mat)inte går att stilla.. men nu när jag faktiskt inte får igen mina nyaste brallor,. :) 4 kg upp och vägrar köpa nya igen .. så är den här metoden kanske nått som tillfälligt kan passa mig då man faktiskt kan blanda in mat också..!

tjing Mona

Sofia sa...

Mona: Tack. Roligt att du fick svar på dina frågor :) Tycker definitivt att du ska prova. Som du själv skriver så kan du ju bara byta ut ett eller två mål mat per dag mot soppa. Har du bara fyra små kilon att bli av med rasar de säkert av på två veckor :)

Anonym sa...

okey. har nog missat att du skrivit det,fungerar det inte eller var det bara inte din grej?
tror du att man kan amma och köra med nåpgra påsar och sedan något mål mat?
=)

Sofia sa...

Det fungerade inte. Jag hade ett konstruktionsfel på brösten, sa de på BB. Men det funkade med pump så jag slet med det i åtta veckor till jag höll på att bryta ihop och då sa min läkare åt mig att sluta eftersom Stella mår bättre av att ha en glad mamma, än en som har ångest över och ont av en bröstpump. Skulle aldrig välja bort amningen av andra anledningar än att det inte fungerade. Och det är med stor sorg det inte gjorde det.
Hm, kanske inte är så bra att kombinera amning med Cambridge. När man går ner i vikt frigörs vissa gifter i kroppen, vilket kan gå över i bröstmjölken och jag har läst att det är därför man ska undvika bantning när man ammar. Rådgör med läkare, vettja! :)

Nina sa...

Härligt mamsen! Det kanske är det man ska satsa på om mammakilona sitter kvar efter andra bebisen.

Anonym sa...

Okidoki..jag skall göra ett försök.. värst är helger med vänners sällskap..taskig karaktär..
En fundering kan man köpa detta på hälsokostbutiken eller ? (när jag väl kommer till skott ;)

tjing Mona

Anonym sa...

Hej Sofia,
Vad har du köpt dina Cambridge-produkter? Via konsulent? Är själv lite intresserad just nu då brallorna sitter i tightaste laget....
Sköt om dig och familjen!
hälsar Pia