lördag, mars 17, 2012

Rosa helikopter och LED-belysning

Så jädrans bra lördagsmorgon med hela lilla familjen. Äntligen har spotify flyttat in i det Jemthanska hemmet. Detta sedan maken tyckte att det blev på tok för dyrt att köpa all musik på iTunes. Nu lyssnar vi på Sean Banan, Rosa helikopter (kommer ni ihåg den gamla klassikern?), Fronda och lite annat barnvänligt. Allt med Isis frustrerande löp-bräkande i bakgrunden. Ska bli skönt med tystnad.

Dagens första på agendan är att bege oss till Sollerön för att besöka ett hem som har LED-spottar. Gissa vem som bestämt aktivitet? Nåja, LED är framtiden och med tanke på min mans spotlights-missbruk så kan vi spara en hel del el på att byta till LED och sätta in det från början i källaren. Visste ni att traditionell belysning, som lysrör och vanliga spotlights kommer att vara förbjudna från och med 2017 enligt EU-direktiv. Skrev nyss en omfattande artikel om LED så jag känner mig ovanligt påläst. Tidigare har LED gett ett ganska obehagligt sken men utvecklingen går framåt. Forskare menar också att LED ger ett mer naturligt ljus och till och med funkar mot stafylokocker. Att införa LED på till exempel förskolor skulle framledes kunna ta död på en del förkylningsbakterier. Fantastiskt.

Nog om LED. Nu ska jag sätta på ansiktet och få iväg den här familjen.

3 kommentarer:

Viktor sa...

Hej! Intressant läsning! Visste faktiskt inte att LED-ljus kunde vara naturligt och till och med bra. Låter ju strålande om det till och med kan bli BÄTTRE än "vanligt" ljus. Tycker själv att allt med LED är ruskigt spännande och ser fram emot att se hur utvecklingen går. Lycka till med era spotlights förresten och tack för trevlig läsning!

Sofia sa...

Hej Viktor. LED är framtiden! Eftersom min man är elektriker har jag hängt med utvecklingen lite. Numer är lyset riktigt trevligt och snyggt också... vilket de tidiga LED-lamporna kanske inte var. Nu ska vi byta ut här hemma :) Kul att du läser. Mvh, Sofia

Karl sa...

Hej. Håller helt med att LED belysning är framtiden och jag tror vi kommer se en ännu snabbare utveckling de närmsta åren. Nya typer av lampor och armaturer.