torsdag, februari 05, 2009

Mer om glutamat

Det har nog blivit lite mycket men jag kan inte sluta läsa om glutamat. Det här hittade jag i dag, om vad som kan hända i kroppen:

Beteendestörningar som paranoia, djup depression, extrem vrede.
Epileptiska anfall.
Fosterskador.
Försenad tillväxt.
Har orsakat hjärnskador hos alla 14 djurarter som testats med ämnet.
Hormonstörningar.
Koncentreras i moderkakan och utsätter fostret för dubbla koncentrationen som modern har!
Deklareras ofta som "smakförstärkare".
Konvulsioner.
Kvinnlig sterilitet.
Leverskador.
Nervcellsförstörelse.
Svåra allergiska reaktioner.
Ögonskador.
Övervikt.


Man bör ju också komma ihåg att glutamat i många länder är förbjudet som tillsats i livsmedel, till exempel i Holland. Även i Thailand är det förbjudet, fast bara i skolmaten. Detta tycker jag är lite konstigt eftersom det i nästan all thaimat tillsätts glutamat. Står till och med i recepten. I Sverige var det förbjudet fram till vi gick med i EU. Jag är väldigt positivt till EU och tycker att det är typiskt bonnigt och "rädd för förändring"-mentalitet att rösta nej, framförallt eftersom de flesta bara har den åsikten på grund av grupptryck och argument som "vi vill inte ha genmanipulerade gurkor". Hur som helst så tycker jag att det är vansinnigt fel av EU att tillåta glutamat.

Så titta efter E621. I går såg jag det i riskakor, som vissa verkar tro är nyttiga. No no, tomma vita kalorier är aldrig bra och ännu sämre blir det så klart med glutamat.

Inga kommentarer: