fredag, februari 06, 2009

Fredag

Vips så var det helg igen. Sköners. Denna helg ser jag fram emot god mat (ikväll), kryssning med Midroc (lördag-söndag) och spa (söndag på båten).

Blev glad i dag när jag fick ett mail på Fejjan av fina Susanne som hade testat min köttfärsås och den fick betyget "helt gudomligt god". Kul att fler tycker det.

Passar på att slänga in ett till recept. Gårdagens middag. Nyttig, god och laddad med järn är denna anrättning. Att tänka på är att jag aldrig lagar efter recept utan på känsla. Därför blir det en höftning när jag ska sätta det hela på pränt. Ett tips är att försöka laga mat utan recept, då lär man sig inom sinom tid hur mycket det ska vara av allt, samt att man vågar ta ut svängarna mer. Den enda gången jag använder recept är när jag bakar, för då handlar det mer om en kemisk process.

Spenatsoppa med äggpuck
3-4 pers
ca 4 ägg (beroende på storlek)
1 dl creme fraiche
ca 1 dl riven ost

2 bananschalottenlökar
1 king solo vitlök (eller 2-3 klyftor)
450 g fryst ekologisk spenat
1 l grönsaksbuljong utan glutamat (finns i hälsokosten)
1 tsk sambal oelek
1,5 tsk riven muskotnöt
salt och peppar
1,5 dl grädde

Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ihop ägg, creme fraiche och riven ost. Salta och peppra. Smörj fyra portionsformar med smör eller olja. Fördela smeten i formarna och grädda cirka 10-15 minuter i mitten av ugnen.
Hacka lökarna och fräs i kastrull i olja eller smör tills det mjuknat. Tillsätt buljong, koka upp och i med spenaten. Koka upp och låt småputtra några minuter. Tillsätt sambal. Mixa soppan slät, koka upp igen och tillsätt grädde. Smaka av med salt, peppar och muskot. Servera soppan i skålar och toppa med äggpucken.



Spenat är extra bra om man är trött eftersom det ofta kan vara ett tecken på järnbrist.

Äggpuckarna är sjukt goda. Passar även perfekt på ett välsorterat frukostbord.

I går kväll gick vårt gamla kök ytterligare ett steg mot att bli bibliotek/kontor. Ett nytt tak sattes in. Nu väntar vi på grannen Per som ska spackla och måla och sen åker ekparketten in, Viola, klart om en vecka eller två.


1 kommentar:

Anonym sa...

Man kanske ska ta och testa dina recept någon gång. Det ser väldigt gott ut.

Ja, han är underbar min lilla prins. Vi får se till att boka en date när jag kommer upp i feb så du får träffa charmtrollet och en utgång :)

Bilen, bilen , bilen...när man har en karl som jobbar i bilbranchen kan man bli smått galen. Men denna gång kan det bli ganska bra då jag får den nyaste ;)