tisdag, februari 03, 2009

Funderingar om mat

Ett av mina absolut största intressen är mat. God mat och framförallt bra mat - utan skit i form av tillsatser. För mig är det ett under att så hög andel matvaror som finns i affärerna innehåller så hög andel skit. Hallå, det är 2009! Och varför ställer inte vi konsumenter högre krav? För att de flesta inte kan, för att de inte vet vad som är fel. Jag tycker att det är en skyldighet mot sin kropp att ta reda på det. För att inte tala om de som har barn, då borde man verkligen ha koll på det här.

I går skulle jag köpa buljong eller fond, jag hade inte riktigt bestämt mig. Vet ni vad E621 står för? Glutamat. I varenda jävla buljong och fond är det glutamat, utom en - Touch of taste:s viltfond. Den fick det bli.

Så hör skriver kostdoktorn om glutamat.

"Glutaminsyra är en av de 20 aminosyror som bygger upp proteiner. Salter av detta, glutamater, tillsätts ofta i mat då det har en “smakförstärkande” effekt. Ofta då i form av natriumglutamat, E621. Inte sällan hamnar den i mat som annars inte skulle ha smakat något vidare, kanske på grund av dåliga råvaror.
Glutamat fungerar i hjärnan som en signalsubstans, som överför information mellan hjärnceller. Överaktivering som kan bli fallet vid intag av onormala mängder glutamat kan tänkas störa balansen i nervsystemet.
En del personer är överkänsliga mot glutamat i kosten. Symptom som kan uppträda hos dessa vid intag av större mängder glutamat inkluderar migrän, illamående, nästäppa, aggressivitet, minnesstörningar, halsbränna, svettningar, koncentrationssvårigheter och tryck över bröstet. Glutamat kan även vara aptitförhöjande."

Och
"Det finns indikationer på att glutamat kan påskyndar utvecklingen av demenssjukdomar som Parkinson och Alzheimers. En studie visade även att barn med adhd-liknande symptom kunde ha två och en halv gång mer glutamat lagrat i hjärnan än normalt. Nu är det svårt att veta om det är glutamatet i sig som ger sådana effekter, eller den skräpmat man ofta finner glutamatet i."

Det finns all anledning att titta efter E621 och jag lovar - det finns i det mesta.

När jag ändå håller på. Margarin. Finns det folk som fortfarande äter margarin? Som i Lätta eller Milda och dessutom tror att det är nyttigt?
Margarin är inte bara "inte nyttigt" - det är direkt skadligt! Att det säljs i mataffärer och får kallas livsmedel är absurt. Något som innehåller lut, fosforsyra, hexan, aceton, nickel, metanol, E 160D och kemikalier från båttankar kan ju inte kallas mat bara för att det även innehåller smörarom!
De omestrade margarinerna (Becel, Milda etc) tillverkas av palmolja som odlas efter skövlade regnskogar i tropikerna. Smör kan tillverkas av mjölk från gräsbetande kor i Sverige

Ta och googla margarin. Man blir rädd.

Själv föredrar jag ren mat. Därför köper jag sällan eller aldrig halvfabrikat. Det är bättre att satsa på bra råvaror och mycket grönsaker och sen laga maten från scratch. Jag försöker också välja ekologiskt så långt det går. Visst, det kostar lite mer men man får tillbaka det i smaken. Prova ekologiska tomater till exempel och jämför med "vanliga". Big difference.

I går svängde jag ihop kanske världens godaste köttfärsås i min gjutjärnsgryta från Le Creuset innehållandes:

1 kg nötfärs (köpt direkt från gård där man vet att korna mått bra)
3 frp ekologiska krossade tomater (en med smak av basilika och en med smak av chili)
2 gula lökar, hackade
ca 6 vitlöksklyftor, pressade
2 burkar creme fraiche
2 ordentliga tsk sambal
2-3 dl rött vin
Ett par msk viltfond
salt och peppar
torkad eller färsk basilika och oregano

Stek köttfärs och lök. Häll på de flytande ingredienserna, sambal, pressa i vitlök och låt puttra i tio minuter. I med creme fraiche, koka upp igen och smaka av med salt, peppar och örter. Jag serverar med ekologisk fullkornpasta och en sallad med bl.a. babyspenat. Bästa bästa (förutom att den är sjukt god) är att det räcker till ett helt kompani. Idealiskt att frysa in mao.


Mums

I dag ska jag äta lunch med han som fick mig att inse att det är sjukt onödigt att proppa i sig så mycket kolhydrater som de flesta gör; Kalle Moraeus. Året var 2003 och jag gick ner 17 kilo efter den insikten. Tack, Kalle!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för att du bloggade om detta, jag håller med - 2009 vi borde handla med insikt! Och framförallt ekologiskt!

Anonym sa...

Tack för receptet! Gärna fler såna. :)

Sofia sa...

Hannah, nu kör vi! :)

Alex: Testa det här receptet (men kanske halvera mängden). Ska kanske köra mer recept. De är ju så roligt med mat :)

Anonym sa...

Hej.. va trevligt bla med dina funderingar om ekologisk samt tillsattser.. men framför allt gillar jag när man skriver ett recept som rekommenderas.. inte för att jag gillar att följa recepten, men för att få idéer, inspiration och därefter göra något likvärdigt..man får ju iallafall "basen"..skall def. prova ngt liknande i eftermiddag.

Ps. jag har inte någon blogg..försöker undvika det i största möjliga mån...skulle garanterat göra så att jag inte sköter mitt jobb, såsar framför bloggen mm.. :) fullt upp med att strikt o snabbt kolla bloggar när tid finns o göra det med gott samvete!

tjingeling