torsdag, juni 11, 2009

I´m blue

Först och främst; tack för de fina och kloka kommentarerna till det förra inlägget!

I dag är det en skitdag på många sett. Det har regnat i princip hela dagen och jag är riktigt hormonsur/less/arg/orkeslös. Dessutom har någon varit snäll och skänkt mig huvudvärken from hell så jag kan i princip inte göra annat än att ligga ner. Tur att jag har någon form av planeringsdag i dag och kunde således göra en del jobb hemifrån.

När jag ändå har börjat spy galla över mödravården så kan jag ju dela med mig med fler erfarenheter. Om när vi skulle skrivas in. Eftersom jag visste i typ vecka två att jag var gravid så ringde jag i ett tidigt skede och bokade tid för inskrivning. Många, långa veckor senare var vi förväntansfulla inför vårt första besök på MVC. Stefan hade tagit ledigt till och med. Så på morgonen så ringer BM och säger att vi inte kan komma i dag. Besvikelsen sköljde som en våg över båda oss. BM förklarade att hon skulle avliva sin hund (som om hon måste berätta det) och grät i princip i luren. Jag, som redan innan var ganska labil, tyckte att det var väldigt oprofessionellt och kände faktiskt obehag. Så frågade jag om jag inte kunde få komma till någon annan BM eftersom vi så gärna ville komma dit (och eftersom Stefan inte kunde följa med någon annan dag). Det fanns det inte, förklarade BM. När hon hörde min besvikelse över det så sa hon tillslut med gråtmild röst: "ja okej då, ni får väl komma i dag då men ni får skylla er själva om ni får en barnmorska som bara gråter hela tiden". Eh, precis vad man vill höra som förstagångsföräldrar. Då blev jag alldeles ledsen och fick dåligt samvete och sa att vi inte behövde komma. "Jo, kom ni", sa BM och avslutade samtalet.

Det kändes rent ut sagt för jävligt att åka till MVC den där dagen. Vi fick en annan BM. Hon hämtade mig i väntrummet, tog i hand men såg inte ens på Stefan, än mindre tog i hand. I undersökningrummet förklarade jag min sjukhusfobi och hur nervös jag var eftersom jag visste att besöket innefattade ett blodprov. Det brydde sig BM inte om, hon brydde sig inte ens om att stänga dörren ut till väntrummet så att inte alla andra skulle höra vårt samtal. Under hela besöket upplevde vi att vi var jobbiga som ville komma dit och det kändes inte alls bra. När det var blodprovsdags förklarade jag att jag alltid svimmar, men det igonerarde hon till jag blev arg. Motvilligt lät hon mig få ligga ner innan hon tillslut tog provet.

Efter ett par veckor skulle jag till MVC:s läkare för att ta cellprov på livmodern. Jag förklarade, återigen, att jag tycker att det är läskigt men hon bara tryckte upp det där jävla instrumentet i mig. Och hon klämde på livmodern och sa "det här kan inte vara några nio veckor, du måste ha gått längre". Jag förklarade att jag var helt säker på när jag haft mens sist och att jag känner min kropp så pass bra att jag hade vetat om jag gått en månad till. Det ville läkaren inte höra talas om utan hämtade BM som utan kontroll skrev fram graviditeten en månad, fixade nu UL-tid och så vidare medan jag stod som ett frågetecken. Kändes som jag ljög när jag ringde Stefan och sa att vi skulle få barn en månad tidigare.
Dagen efter ringde specialistmödravården och undrade om jag kunde komma dit eftersom jag beställt ett fostervattenprov i Falun. Jag förklarade att jag inte alls beställt något fostervattenprov men hon i andra änden hade då det i sina anteckningar. Hon trodde att BM kanske hade missuppfattat mig eftersom det stod att jag var orolig (men det var ju liksom för att jag hatar sjukhus). Nåja, vi ville inte göra något fostervattenprov men BM på specialist tyckte att vi skulle kolla hur långt graviditeten gått och haspade ur sig att "ja, om det nu är lika långt gånget som du tror så kan det ju vara tvillingar". Vi sov inte mycket natten innan det där vaginala UL i vecka nio. Vi fick dock komma till en jättemysig person som visade att det var preciiiis så långt gånget som jag trott från början. UL-BM tyckte att det var mycket märkligt att läkaren och BM på MVC skrivit fram graviditeten en månad och skrev genast tillbaka dem. Hon förklarade att anledningen till det framträdande putet redan i vecka nio var moderkakan, som ju ligger i framvägg och att jag har svankrygg. Jahapp.

Nu ska vi se hur den här storyn fortsätter. För den är nog inte klar än.

6 kommentarer:

Lotta sa...

Men shit ni verkar inte haft det lätt ni! :( Trist!
Jag tror nästan jag kan gissa vilken Bm ni va till med...har hört talas om en där.
Jo det är bra med mig annars iaf förutom de där hormonerna då ;). Men som du säger...det vänder ju! :)
Hoppas du får en fortsatt bra dag fast hormonerna spökar! :)
Kram
Lotta

johanna sa...

Min graviditet i sig var hemsk, från vecka 12 till 35 då hon föddes var hemsk, jag hade stora blödningar nästan hela tiden och det var 'normalt' sa min bm ( som jag nu kan säga att jag hatar ) jag hade +3 i äggvita men det var så normalt så för det kunde en del kvinnor ha, och skickade mig inte ens att titta upp det. Jag blev såklart sämre och skickades till falun i vecka 30 då jag fick en stor blödning och fick sån yrsel, dem konstaterade att jag hade havandeskapsförg. och lades in på oförlösta avd i falun, hade även livmoderinflammationen och fick antibiotika för den som dem tyckte var skandal att mora hade 'missat' fast jag själv bad att få bli undersökt ordentligt. Då dem gärna inte tar ut bebisarna onödigt tidigt så låg jag inne till vecka 35 då dem var tvugna att sätta igång mig för ja gick upp 6 kilo på ett dyng av vätska, du kan ju gissa hur jag såg ut :) Så jag tycker absolut att du ska vända dig till falu bb, man får välja själv vart man ska föda och jag kan helhjärtat rekommendera dem. Dem är helt fantastiska där, och förlossningsrummen är stora och fina, riktigt mysiga till&med. & så har dem ju mycket bättre läkare där som är specialister, dem kan sin sak och man känner sig riktigt trygg. Jag har nummer och sånt till avdelningen om du vill ringa och prata med dem? Mora bb är för mig ett skämt. Molly var ju för liten och det visste vi om, så vi kände oss riktigt trygga när vi kom dit och var i deras händer, dem tog henne direkt och berättade hela tiden vad dem gjorde och innan värkarna startade rejält så kom en specialist läkare och berättade för oss vart dem tar henne direkt hon är född och vad dem gör med henne. dem var mänskliga där liksom, och förstår verkligen varje individ till fullo. Jo jag kommer från selja och har ju min 'stam' där, haha så det kan väl hända att vi kikar dit och kanske ses vi någonstans i byn :) Förresten, va fint ert hus blivit på utsidan nu, lite skillnad från förr må jag säga det är bra att du kommer och piffar upp byn lite :) Jag vet väl vem stefan är, vet inte riktigt om han känner igen mig längre dock. Ha en fortsatt bra dag i regnet, undrar du något är det bara att fråga de tär kul om man kan vara till hands ibland Kram johanna

Nina sa...

Sicka barnmorskor ni har där uppe. Ni får ta en nio månaders semester i göteborg när nästa bebis är på G. Här är både blivande mammam och pappap lika välkommna och barnmorskorna super trevliga.

Bra att du står på dig och visar vart skåpet ska stå. Ingen känner din kropp så bra som du själv.

I denna blogg http://middemadde.blogg.se/ berättar en tjej om en liknande händelse som du beskrev om din mor och dig själv och att inte bli tagen på allvar när man har ont.

Hoppas ni får lite trevligare besök hos bm framöver. Det ska vara lycka att gå dit och inte obehag.

Kram

nina sa...

Ska väl ändå stå mamman och pappan ;)

Mooona sa...

Pust..jag blir alldeles matt när jag läser detta..

Ett bemötande som detta i olika skeden (verkar inte vara en engångsföreteelse) -sånt skall INGEN få uppleva..

jag har en vännina som jobbar inom sjukvården och bla kollar anmälningar..!! -Hon påpekar att man absolut skall göra en anmälan mot antingen vårdcentral/sjukhus/personal osv !!

-Jag rekommendera folk att göra detta.. - det är dels till för att arbetsplatsen skall kunna förbättra sig, lära sig av sina förbannade misstag, även om en del saker är ¨"små" så kunde det blivit stort!! Sen kan det också vara att man måste "påpeka" att någon viss person inte sköter sig professionellt..allt sånt här är viktigt att det kommer fram..

-javisst kan det vara överdrivet ibland, men de som utreder kan då med anmälningar se vissa mönster och agera utifrån det..

Go for it!!

Hoppas framtida besök blir som du/ni förväntar Er!

tjinghopp

Lisa sa...

Ja Moras mödravård är då helt sinnes.. Jag hade Margareta som BM där och hon var UNDERBAR tyckte jag! Sen fick jag ha en annan tant en gång som tyckte minsann att man inte ska ha dittan & dattan & bara påpekade att jag minsann skulle få mina egna problem med mina egna barn i framtiden? Okej, tack för den liksom? Vad hade jag gjort henne? Inte ett dugg!
Läkaren på MVC bryr sig inte heller, jag fick ju göra snitt eftersom Oscar var så stor och jag frågade hur han kunde bli så stor och hon tyckte att jag bara var larvig som undrade, han var väl normalstor.. HAN VAR 57 CM och vägde 4720 gr.. NORMALT??? Ikke... Sen på förlossningen fick vi Isa och hon sa minsann att bäbisen var normalstor när vi gjorde UL 2 dagar innan han kom ut.. De borde ju att se att han var stor redan då, för sen läste jag i min journal där de stod i vecka 40 (jag gick över nästan 3 veckor) att han var stor redan? Åh jag blir så sur på sjukvården!! Men stå på er och låt de höra vad ni tycker för om vi ska ha flera barn så då jädrar ska de höra!!
Kram och lycka till!