fredag, augusti 28, 2009

Psykoprofylax

Svisch sa det, och ännu en vecka till ända. Det drar ihop sig... och jag längtar så sjukt mycket. Längtar till och med till förlossningen, eller nja, jag ser fram emot den med skräckblandad förtjusning. Tack för alla kommentarer angående smärtlindring. Vissa verkar dock ha missuppfattat mig något; min inställning är att inte ta epidural men det är bara min inställning. Jag har aldrig påstått mig veta att jag klarar av det utan.

Jag tror mycket på det här med mental förberedelse. Jag kan ju aldrig veta hur det blir, hur jag reagerar och så vidare men jag kan försöka ha de bästa förutsättningarna. Min BM och jag har pratat mycket om att vara utvilad, både fysiskt och psykiskt och hon berättade att många som upplever förlossningen som väldigt jobbig inte var utvilade, av många anledningar. Hon sa också att de som har de värsta smärtupplevelserna efteråt var de som tog epidural, just för att det lurar kroppen så mycket. Hur som helst så blev det väldigt passande så att Profylaxgruppen i Sthlm har premiär för sin psykoprofylaxkurs i Mora i dag och i morgon och vi ska naturligtvis dit. Jag tror på profylax! Och jag tror på att lägga kraft på mental förberedelse. Min kollega och hans tjej har gått en liknande kurs och de hade väldig stor nytta av det under förlossningen, detta trots att det var en mardrömsförlossning. Även barnmorskorna på föräldrautbildningen talade gott om det här, att det faktiskt märks på de par som gått en sån här kurs, både för mamman och pappan. Mamman, av förståeliga skäl, och pappan för att han kan vara mer delaktig i förlossningen. Det ska med andra ord bli spännande med kurs, tre timmar i kväll och tre i morgon.

3 kommentarer:

Mini sa...

Jag har fött tre barn och tror definitivt på mental förberedelse.Jag har använt lustgas och bad vid alla mina förlossningar men det var bara inför sista barnet som jag tränade avslappning och andning.Har inte gått någon kurs utan fick material av min Bm att träna hemma i badet.Jag fick en helt underbar förlossning!

Lotta sa...

Hej!! Tack för tipset om peking soppa :)..har inte provat det men man kanske ska göra det! Men jag tror jag börja känna av förvärkar nu..hoppas det händer nå mer snart! :)
Jag hade epidural när jag födde Noah och det är inget jag rekommenderar...visst det va jätte skönt då det tog bort det onda men sen när jag skulle krysta så hade jag inga krystvärkar så efter 65 minuter krystande så kom han ut med hjälp av sugklocka! Denna gång satsar jag "bara" på lustgas och nånting mer om det bjuds ;)...bara det inte gör att krystvärkarna försvinner. Men sen finns det ju dem som tyckt att epidural va underbart bara med. Olika det kan vara.
Tack så mycket! Lycka till själv tjejen!! :) Kram Lotta

Karin sa...

Hej Sofia! Har varit bortrest och inte kollat din blogg på ett bra tag så jag har lite att ta igen :). Läste ditt inlägg om smärtlindring och din inställning till epidural. Jag förstår dig helt och fullt, vi har trots allt fött barn i alla tider utan den... Men har en personlig erfarenhet som jag skulle vilja dela med mig av och som jag tror kan vara bra att ha med sig. Min förlossning tog väldigt lång tid och slutade med akutsnitt. Förstföderskor kan ha något som kallas för hypotont värkarbete och innebär helt enkelt värksvaghet, att livmodern inte riktigt kommer igång och arbetar ordentligt. Detta var orsaken till mitt snitt och när jag fått prata med en gynekolog i efterhand berättade hon att OM jag fått en epidural (har en blödningsrubbning och det är kontraindicerat) så hade livmoderns arbete med stor sannorlikhet blivit synkroniserat och förlossningen hade kunnat fortsätta normalt. Sen visade det sig visserligen att bebisen fastnat i bäckeningången så det kan ju hända att det liksom var stopp i mitt fall ändå, men jag tror att det kan vara bra att ha i bakhuvudet att det finns ett annat syfte med epiduralen också. Att låta kroppen få hjälp med att slappna av (för det går inte under smärtan kan jag lova) vid en lång förlossning kan vara det som sätter fart på det hela. Ville bara göra en liten vinkling av epiduralen som många kanske inte tänker på... Sen tror jag att man kommer jättelångt på profylaxen och om allt är synkat som det "ska" klarar du det säkert på det!

Ett stort lycka till nu när det närmar sig! Och en sak till: jag hade inte chansat och åkt till Mora om jag var du... Det är nämligen akuten som får ta de förlossningar som inte hinner till Falun och där vill du garanterat inte föda. Sen måste du iaf åka till BB i Falun så det är liksom bara extra jobbigt för dig tror jag... Ge Falu BB en chans, har hört mycket gott om det också. Och huvudsaken är ju att det kommer ut en liten frisk krabat eller hur?! Stor kram!