onsdag, augusti 12, 2009

Föda i Falun

Ett tag i våras, när jag var förbannad på mödravården, önskade jag ju att jag kunde få föda i Falun. Well, nu blir det så. Under en presskonferens i dag bekräftades att BB Mora håller stängt resten av året. Det känns dubbelt men mest negativt. Min strategi, att vara hemma så länge det bara går, spricker och jag ser sådär fram emot att åka bil tolv mil med värkar. Har väninnor som tyckte det var fruktansvärt jobbigt att åka bil två minuter med värkar. Hur ska då tolv mil kännas? Vidare så är ju BB Mora faktiskt kända för att vara väldigt bra, just för att man få eget rum och för att papporna får sova över. I Falun är det inte så, vad jag förstått. Det finns några få enkelrum och det är ingen självklarhet att papporna får vara med. Det tycker jag är värst. Jag vill absolut inte vara ensam och absolut inte dela rum med någon annan. Jag vill vara själv med bebisen och Stefan. Punkt.
Nåja, när man inte kan påverka är det bara att gilla läget och se det positiva. I det här fallet är det att det finns mer resurser, expertis och specialistvård om det skulle hända något.
Någon som fött i Falun som vill dela med sig av sina erfarenheter?

6 kommentarer:

Jessica sa...

Fick reda på det i dag hos BM! Vad tråkigt tycker jag! Har tyvärr hört fler historier om kaos och det tråkiga med att få lov att dela rum och inte ha pappan i samma än jag har hört bra historier om Falu BB. Mora BB har jag hört bättre om! Men, men, det är väl som det är. Vi får väl lov att sätta oss i bilen och åka dit när det är dags, inget annat att göra! Och så får vi väl känna tryggheten att det i alla fall finns expertis på plats! Kram

Nina sa...

Jag och Hunk hade turen att få två nätter tillsammans (varberg). Eftersom Rocky kom på natten så fick vi första natten i förlossningsrummet och andra natten i familjerum. Lovely.

Sista natten var jag tvungen att dela med en mamma som ringde på personal stup i ett och ställde de mest korkade frågorna - Vad gör jag om blöjan är våt? Om bebisen vaknar och gråter vad ska jag göra.

Jag höll på att go bananas på andra sidan skynket. BYT FÖR I HELVETE.. AMMA.. Det värsta är att man blir störd hela tiden och bebisarna sover oftast inte samtidigt.När ens egen väl sover och man har chans att vila så vaknar grannens. Nej usch och fy det blev en natt med henne sen åkte jag hem. Det är en sån häftig upplevelse att få barn och den första tiden vill man bara vara tillsammans alla tre mamma, pappa och bebis.

kattis sa...

hej!
vi fick vår son i falun sommaren 07 då mora bb oxå var stängt och vi har bara positiva minnen där ifrån duktig rar personal och ja tror at de försöker göra så gott de kan för att de som åker en bit skall få ha kvar pappan, så var iaf fallet för oss. men förstår oron över att åka hela biten dit. men de kommer gå galant och hur som haver när du har din underbara bebis på magen kommer det inte spela någon roll om du är i mora eller i falun ;)
ett tips åk dit och kolla hur de är så du vet var du ska brukar kännas tryggare då...
Lycka till!!!!

Sofia sa...

Nina: Det är precis det du beskriver som jag bävar för. Jag tänker vägra dela rum. Vägra som en treåring. Haha.
Kattis: tack för sina erfarenheter :) Sant det där med att när den väl ligger på magen... då spelar det väl ingen roll var man är. Hade faktiskt tänkt åka dit och kolla in hur det ser ut, det är ett bra tips. Tack!

Madde sa...

Jag bor och har fött i falun. Var visserligen snart fem år sedan men dom är underbara där. Normalt får inte familjen besöka förlossingen (därimot BB) men jag fick ha upp besök på BB av min familj samt sonens pappas familj på förlossningen pga att jag haft en komplikationsgravidtet och när sonen föddes fick han lov att åka ner på koll på neonatal. Dom kan verkligen göra undantag om man ber om det vilket jag ser som ett stort tecken på att dom verkligen bryr sig om sina patienter. Angående enkelrum så brukar dom försöka uppfylla dom önskemålen så gott det går. Nu vet jag inte när du ska föda men på hösten brukar mindre människor få barn och då brukar det nästan alltid finnas enkelrum att få :-) . Vet detta då jag som sagt bort här.
Hittade din blogg av en slump bara så läste och skrev lite.

Majsan sa...

Jag fick mitt andra barn i Falun och det var lite blandade känslor det var överfullt på både förlossningen och BB men personalen var supergulliga fast dom hade häcken full! Jag fick dela rum med två andra mammor men det gjorde mig inte så mycket första natten för vi kom ner till BB 05.30 men andra natten kändes det väldigt tråkigt att vara utan sambon men tredje natten fick vi ett rum.Men jag tror att när man är förstföderska så försöker dom nog att plasera er i ett rum tillsammans efter som att det är så mycket nytt jag fick som sagt mitt andra barn.. I Mora är det mycket mycket mysigare i Falun är det liksom sjukhus miljö om du förstår vad jag menar.. en sak jag kan rekomendera dig till att ha som önskemål under förlossningen är att du inte vill ha en massa spring utan att du vill ha barnmorskan närvarande så mycket som möjligt för annars så kande hända att det blir väldigt mycket spring ibland även av olika barnmorskor det skrev jag och även fast det var väldigt mycket att göra så stannade BM hos mig hela tiden ( man känner sig mycket tryggare då.. iallafall jag)om jag skulle få barn igen skulle jag utan tvekan välja Mora det kändes mer som man fick vara en familj redan från första stund och inte vara ifrån varandra som det blev i Falun.. Lycka till det är nog en liten Dotter i din fina mage:)