onsdag, maj 23, 2012

Sommaren tårta nummer ett


Mimmi önskade receptet på den här, min chokladpavlova med halloncurd. Ska ni bara göra en tårta i sommar - gör den här. Sjukt, livsfarligt god.



Chokladpavlova med halloncurd

1 stor tårta
Marängbotten: 
6 äggvitor
5 dl socker
2 tsk citronsaft
4 tsk maizena
75 g mörk choklad, hackad
2 msk kakao

Halloncurd:
500 g hallon
4 dl florsocker
1 citron
2 ägg
1 äggula
100 g osaltat smör

Garnering:
5 d vispgrädde
100 g mörk choklad
1 ask färska hallon
Citronmeliss eller mynta
Florsocker att pudra med

Gör så här
Pavlova: Sätt ugnen på 110°. Vispa äggvitorna med elvisp hårt, så att de går att vända bunken upp och ner. Tillsätt sockret, lite i taget, under vispning. Tillsätt citronsaft, maizena, kakao och hackad mörk choklad. Vispa lite till. Bred ut marängen på en bakplåtsklädd plåt med en slickepott, kanterna får gärna vara lite högre. Grädda i ugnen i ca 1 tim, stäng därefter av ugnen och låt marängen stå kvar och kallna.
Halloncurd: Tina hallonen om de är frysta. Mixa slätt och passera därefter i sil så att kärnorna försvinner. Häll hallonpuréen i en liten kastrull och tillsätt florsocker, ägg, äggula, saft och skal från citronen. Fyll en större kastrull med vatten och koka upp. Sätt i den mindre i vattenbadet och vispa hela tiden till hallonsmeten blir tjock, det tar ett tag. Tillsätt då smöret i små bitar och rör tills det smält. Ställ i kylen så att halloncurden blir riktigt kall.
Servering: Bred ut halloncurden på marängbottnen. Vispa grädden och bred den ovanpå curden. Fördela de färska hallonen ovanpå. Hyvla eller riv den mörka chokladen och strö på den. Garnera med citronmeliss eller mynta och pudra florsocker över. 

1 kommentar:

Mimmi sa...

Tack så hjärtligt, den ser helt fantastiskt god ut. Den ska bakas till morsdag!
Mimmi