fredag, augusti 27, 2010

Underbar fredag!

Sicken dag det har varit, en fredag i världsklass. I morse kom mamma hit och vi drog till Orsa. Först fika hos en av mammas gamla arbetskamrater. Stella drog ut en sladd, som hon alltid gör när hon är borta (senast igår på Kulturhuset) och så klart hemma där det inte finns en enda sak som fungerar. Sen drog vi till skogs, var tänker jag så klart inte skriva. För det är ett riktigt bra kantarellställe. Vi skördade, både gula kantareller och trattisar. Jag kände mig så lycklig där i skogen. Det var höstfriskt, solen kom fram, det var tyst och stilla, luktade gott av skog och jag fick sitta i lugn och ro och harmoniskt plocka svamparna och stoppa ner dem i min fina korg. Det kan kanske vara kinkigt att plocka svamp med en tiomånaders men inte med min. Först sov hon i bilen en halvtimme sen fick hon följa med. Jag bar runt henne och när jag hittade ett bra ställe så satte jag henne på sin filt och där satt hon snällt och skrattade och sög på en kotte. Trots att hon numer är världsmästare i krypning så var det som att hon fattade att det inte var läge i den terrängen med blöt mossa och annat skogigt. Mammas hjärta är världens tåligaste lilla tjej. Och som hon gillade att vara i skogen. Det blir fler utflykter dit!



Efter svampskörd tog vi en lunch på Brödboden i Orsa. Efter det fortsatte vi vår dag i delikata råvarors tecken. Hansjö är en riktigt bra by tycker jag. Där finns nämligen både Eva Gustavssons grönsaksodling och Hansjö mejeri. Det kliade i fingrarna när jag såg alla fräscha grönsaker hos Eva så det blev...

... häftiga bönor (som man tar ur denna gigantiska skida).



... ännu mera bönor (så vackra och så goda lätt kokta med smör på).



... grönkål, krispig och fin (av den blir det en stuvning med grädde).



.. härligt röda söta tomater.



... vackra snittblommor som även går att äta (så vackra att garnera en sallad med).



Hade kunnat handla en massa mer härliga, närproducerade grönsaker. Men man måste ju hinna äta upp allt. Toppade besöket med ett besök på Hansjö mejeri där jag fick me dmig två sorters ostar hem, en brie och en möglig en. Vad vore livet utan ost? Hellre det än snask, säger jag bara. Gärna med en klick fikonmarmelad på och jag är i himmelen.

Efter en sedvanlig fredagshandling på Maxi checkade jag och Stella in hemma strax innan pappan gjorde detsamma. Och han toppade dagen. Fick nämligen ett litet, men underbart paket. Har länge velat åka på Spa och bli lite omhändertaget och få slappna av ordentligt. Och guess what, det låg ett ordentligt tilltaget presentkort till Mora Hotell & Spa i paketet. Vilken lycka! Tack finaste, älskade make. Finns en viss chans att jag nyttjar det redan i morgon.



Det bästa med vardag och veckodagar är att man får den där underbara fredagskänslan. Ni vet när hela familjen är samlad ( i vårt fall vi tre på S samt katter och kattungar). Man planerar en god middag, tar ett glas vin, mår bra, skrattar och njuter av varandra. Så var det verkligen i dag hemma hos oss. Tre som verkligen njuter av varandras leksällskap är Stella, Uno och Harry. Här är dagens bilder på mina tre bebisar.








Lyckalyckalycka!

Medan lekligan härjade vilt lagade jag det bästa man kan laga efter en dag i svampskogen; smörstekta kantareller på grillat bröd. I dag på surdegsbröd toppat med parmesan och bladpersilja. Muuuuums.



När Stella lagt sig åt vi en sallad med vitlöksstinn kyckling, parmarullad, grillad mango och rostad kokos. Väldigt gott. Hade tänkt skippa nåt sött men vi blev så sugna så jag svängde ihop en slags romflamberad banankolasås med rostad flagad mandel som serverades med glass. Hej paltkoma!

Som om den här fredagen inte var bra nog så blev jag inbjuden till en trevlig middag i morgon på Strand med mina fina tjejer Emelie, Karin och Tin plus ett gäng till. Ska bli så kul. Längesen jag var ute och åt och bra sätt att avsluta sommaren, för det känns verkligen som den är över.

I dag var det väldigt kul att vara Sofia Jemthans. Har dock fortfarande inte förstått att jag heter så. Det kommer!

Önskar alla er en härlig helg. Och jag välkomnar som vanligt att ni tar och gör er till känna om ni läser.

Tjing!

8 kommentarer:

Fru Vattnäs. sa...

White Trash blir som sagt:Galetskoj.
Du har 1 plats bland 15 st.Kram

Lisa W sa...

Alltid trevligt och kul att läsa din blogg! Önskar dig en trevlig helg tillbaks :).

// Lisa W

Madde sa...

Hon är för go Stella!Mysigt med en spa present, skulle jag oxå behöva. Du vet att jag läser men är inte alltid lika duktig att lämna en kommentar. Kram Madde
Ps. Vi måste ses nån gång. Får haka på syrran nästa gång de blir nå girlparty :)

Sol Jenny sa...

Roligt med festligheter!
...hoppas på många framöver. Ulle har världens bästa idé (i alla fall namn) på ett kommande "möte". Kolla in kommentarerna på Karins inlägg om "white trash" festen så får du se :)

Tjing!

Karin sa...

Oj, blir lite lätt avis på romantiska hälfter känner jag! Kolla in kommentaren jag skrev hos Karin idag... Men men!

Låter som ni har en helg i världsklass - grymt! Här hemma är det sjukstuga ist. Mindre kul.

Njut av kvällen i gott sällskap!

Marika sa...

Blir som alltid lika glad av att läsa din blogg..
Måste säga att jag blev tokkär i Stellas rosa bil! :-) Lööööve it!

Jannice sa...

Åh vilken lyx! Både med kantareller & spa! :)

Camilla sa...

Herregud vilka middagar du lagar!
Du har aldrig funderat på att öppna egen restaurang? Jag skulle iaf gå dit!