I måndags blev det brässerad fänkål med kallrökt lax. Fänkål är ju rätt speciell i smaken. Lite anisaktig sådär och hemskt god. Speciellt till fisk och skaldjur. Brässeringen gick till så att jag skivade två fänkålsstånd och en purjolök fint på mandolinen. Tillsammans med några klyftor fint skivade vitlökar så fräste jag de hastigt i en gryta och slog på grönsaksbuljong och vitt vin, precis så det täckte. Sen fick det småputtra i kanske en kvart, till lagom tuggmotstånd innan jag pressade över citronsalt och citroncest. Hade en mycken liten skvätt grädde i också samt salt och peppar. Serverade med kallrökt lax i rullar. Gott!
I går kom jag hem sent och var riktigt trött efter bebisdejt, promenad och uträttande av ärenden. Men vem säger att snabbmat måste vara tråkig. Jag rullade in sparris i parmaskinka och grillade snabbt. Gjorde en sallad på ärtskott, gröna salladsblad, smörstekta färska champinjoner, skivad rödlök och soltorkade tomater och la sparrisknyttena överst. Ringlade på en god olivolja, krämig balsamvinäger, rostade pinjenötter och hyvlad parmesan. Fräscht!
Och så i dag då. Köpte blomkål, mest för att det var länge sen. Stefan rynkade på näsan, i vanlig ordning, när han såg dagens huvudingrediens. Men när jag kokat blomkålen i hönsbuljong med schalottenlök, hällt av, mixat, hällt på en skvätt grädde och creme fraiche och kryddat med hackad persilja, salt och nymalen svartpeppar så knorrade han inte - det kan jag säga. Gjorde några slags järpar till genom att blanda nötfärs med ett ägg, sambal, pressad vitlök och lite riven västerbottenost som jag grillade i favoritgrillen. Serverade med en sallad på babyspenat och pinjenötter (som jag har färdigrostade i en burk för att de hottar upp vilken sallad som helst).
I morgon åker vi till Indien igen. Jag ÄLSKAR det indiska köket.
2 kommentarer:
Bräserad fänkål! Det låter fantastiskt. Det ska jag försöka mig på i helgen. Tack för tipset.
jag ska aldrig mer läsa din blogg när jag är hungrig! Nu håller jag på att dö av sugenhet. allt ser så gott ut =)
Skicka en kommentar